Παναττική κινητοποίηση των συνταξιούχων

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Μέτωπο πάλης για την Κοινωνική Ασφάλιση
Οτι είναι «παντός καιρού», ότι βρίσκονται σταθερά στην πρώτη γραμμή του αγώνα, απέδειξαν για μια ακόμα φορά οι συνταξιούχοι με το χτεσινό τους συλλαλητήριο, που οργανώθηκε μετά από κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - ΟΑΕΕ - ΠΕΣ-ΝΑΤ - ΟΤΑ και Ταμείου Ασφάλισης Εμπόρων ΟΑΕΕ.
Από το βήμα της συγκέντρωσης στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, οι εκπρόσωποι των συνταξιουχικών οργανώσεων απηύθυναν κάλεσμα αγώνα για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Χ. Μπουρδούκης, από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων Δημοσίου, ο Δ. Βορίσης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Πυροσβεστών, ο Γ. Ζώης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, ο Γ. Βρανάς, από τους συνταξιούχους του ΝΑΤ, ο Γ. Δεωνάς, από την Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, η Γ. Παπαδάκου, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Εμπόρων, ο Π. Βασιλόπουλος, από τους συνταξιούχους του ΟΣΕ.
Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος. Το «παρών» έδωσαν επίσης αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Γ. Πέρρο, αντιπρόσωπος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ, Σωματεία και Ομοσπονδίες, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής.
Ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, αναφέρθηκε στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και των τραπεζών με τις οποίες δρομολογούν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς που θα βγάλουν συνταξιούχους και εργαζόμενους από τα ίδια τους τα σπίτια. Ακόμα, σημείωσε την κατάργηση του Ταμείου Υγείας της Αγροτικής Τράπεζας, που οδηγεί στην ανεργία τους εργαζόμενους σε αυτό και αφήνει «στον αέρα», χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εκτός ΕΟΠΥΥ, τους ασφαλισμένους του. «Αυτά που ήρθαν, αυτά που έρχονται και αυτά που θα 'ρθουν έχουν ένα σκοπό. Την εργατική τάξη να την κάνουν φθηνό εργαλείο για να μπορεί το κεφάλαιο να κερδίζει περισσότερα και τους συνταξιούχους να μας ρίξουν στον Καιάδα και να παραδώσουν την Κοινωνική Ασφάλιση στους ιδιώτες», τόνισε και κάλεσε τους συνταξιούχους να είναι σε ετοιμότητα και μέσα στο καλοκαίρι.
Ανοίγουμε μεγάλο μέτωπο
«Για το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης ανοίγουμε μεγάλο μέτωπο, με όλες μας τις δυνάμεις», ανέφερε στην κεντρική ομιλία ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ. Υπογράμμισε πως το ζήτημα αφορά την εργατική - λαϊκή οικογένεια, αφού δεν περιορίζεται στις συντάξεις αλλά σχετίζεται με την Πρόνοια, την περίθαλψη, την ιατρική αγωγή και τα φάρμακα, την Ασφάλιση και την Υγεία, την υγιεινή και ασφάλεια, την προστασία από το ατύχημα.
Ακόμα, στάθηκε στην προπαγάνδα με την οποία κυβέρνηση και κυβερνητικός συνδικαλισμός προσπαθούν να συγκαλύψουν τους ενόχους για την κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί τα ασφαλιστικά ταμεία και να ενοχοποιήσουν εργαζόμενους και συνταξιούχους. «Παρουσιάζουν το Ασφαλιστικό σαν ένα τεχνοκρατικό πρόβλημα», ανέφερε, «σαν ζήτημα λογιστικής κακοδιαχείρισης που οδήγησε στα ελλείμματα και στην υπονόμευση της βιωσιμότητας των Ταμείων». Πρόσθεσε πως το πρόβλημα είναι πολιτικό, πως η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που άσκησαν όλες οι κυβερνήσεις, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με στόχο την εξασφάλιση μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας στους μονοπωλιακούς ομίλους. «Δεν πρόκειται για μια απλή κακοδιαχείριση αλλά για επίθεση της άρχουσας τάξης ενάντια στο λαό, ενάντια σε ένα κοινωνικό δικαίωμα κατακτημένο με σκληρούς αγώνες και αίμα», σημείωσε.
Οσον αφορά στην κατάσταση που βιώνουν οι συνταξιούχοι, ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε: «Η μέση σύνταξη σε όλα τα Ταμεία είναι 542 ευρώ και αυτή τη λαμβάνει το 70% των συνταξιούχων. Οι αναπηρικές συντάξεις κατακρεουργήθηκαν. Βόμβα έτοιμη να εκραγεί αποτελεί το Ταμείο του ΟΑΕΕ», με τα έξοδά του να ξεπερνούν κατά πολύ τα έσοδα. Υπενθύμισε πως στο τέλος του 2010 τα χρέη των εργοδοτών προς τα Ταμεία ξεπερνούσαν τα 14 δισεκατομμύρια, ενώ οι βασικές συντάξεις από το 2015 θα μειωθούν στα 360 ευρώ.
Κάλεσε τους συνταξιούχους να δώσουν απάντηση με ενωμένο εργατικό - λαϊκό αγώνα, να απαιτήσουν να εγγυηθεί η κυβέρνηση την καταβολή των συντάξεων και να καλύψουν το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία τα ελλείμματα των Ταμείων. «Τώρα μας πετσοκόβουν στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης, αύριο στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Εμείς λέμε: "Πληρώσαμε τα κέρδη, πληρώνουμε την κρίση, στους δρόμους του αγώνα βρίσκεται η λύση"», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι έφτασαν με πορεία στο υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου, απαίτησαν να συναντηθούν με τον υπουργό, Γ. Βρούτση, και επέμειναν μέχρι που μια αντιπροσωπεία συναντήθηκε τελικά με τον υπουργό Εργασίας, τον υφυπουργό και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου. Παρέδωσαν υπόμνημα με το οποίο, ανάμεσα σε άλλα, απαιτούν να εγγυηθεί η κυβέρνηση για την καταβολή των συντάξεων χωρίς καμία περικοπή, να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες όλων των Ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία. Ζητούν, ακόμα, την απόδοση των συντάξεων σε εύλογο χρονικό διάστημα, καθώς σήμερα όσοι καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης υποχρεώνονται σε αναμονή ακόμα και δύο ετών, και την άμεση οικονομική ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να εξασφαλιστούν οι παροχές υγείας.
Ο υπουργός Εργασίας απάντησε με γενικόλογες «διαβεβαιώσεις» για την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων και τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό, που αποτελούν όμως το περιτύλιγμα για τη μετατροπή των συντάξεων σε προνοιακά επιδόματα πείνας. Ανήγγειλε επίσης ένα σύστημα για την καταγραφή και τον έλεγχο των συντάξεων, λες και οι συνταξιούχοι δεν έχουν ταλαιπωρηθεί αρκετά από αλλεπάλληλες απογραφές, και υπεραμύνθηκε της ενιαιοποίησης των Ταμείων, που συνοδεύεται από συνεχείς περικοπές. Τα όσα είπε ο υπουργός δεν δίνουν καμία λύση στα προβλήματα που «καίνε» τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους, ανέφερε ο Δ. Κουμπούρης ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους, και κάλεσε σε ετοιμότητα και εγρήγορση καθώς η αύξηση της ανεργίας, της αδήλωτης εργασίας και η αντιλαϊκή επίθεση προδιαγράφουν δύσκολες μέρες για τα Ταμεία και τους ασφαλισμένους.
 
Αναδημοσίευση.

Κατηγορία: